Publicat per

Registre 7, La Festa Major

Bona tarda a tos i totes!

En aquest registre 7 us faré 5 cèntims de la setmana més esperada per qualsevol persona del poble, la setmana de la Festa Major. A Corbins la setmana de la Festa Major és una setmana màgica, es respira la felicitat a l’ambient, omplint d’alegria els carrers del nostre poble. Els carrers es vesteixen de gala, el concurs de balcons en té tota la culpa, es fa cada any, i, així i tot, mai deixa de sorprendre’ns.
Però la Festa Major no és només un desplegament visual i sensorial, és també una explosió de tradicions que ens connecta amb les nostres arrels i ens recorda qui som, de fet el més bonic de la nostra Festa Major és la unió que es crea entre tots nosaltres. És el moment en què deixem de banda les nostres preocupacions diàries i ens submergim en una atmosfera de camaraderia i felicitat compartida. És l’oportunitat de trobar-nos, abraçar-nos i celebrar plegats, deixant enrere diferències i rivalitats per convertir-nos en una gran família.

El divendres vam fer el tret de sortida d’aquest llarg cap de setmana, per descomptat, el divendres van tenir festa tots els infants de l’escola Sol Ixent, i van poder gaudir d’un matí als inflables i les firetes que van posar a la plaça de l’ajuntament. A la tarda ja es va fer el pregó, que va anar a càrrec de l’associació de Joves (de la qual em sento molt orgullós d’haver-ne format part de 2012 fins a 2019) amb un sonat homenatge als 35 anys que compleix l’associació de dones. Tot seguit es va fer entrega dels premis del concurs de cartells infantils de festa major, acte que va aglutinar a tots els infants del poble. Més tard vam inaugurar l’exposició fotogràfica ”Les festes de quan érem joves”, on ens vam emocionar recordant vells records.

El dissabte va començar com el divendres, amb un matí ple d’activitats per la canalla. La tarda sí que anava més encarada a la gent gra, amb una llarga sessió de ball amb el grup Tropikana que en acabar va empalmar amb l’esperat sopar popular, aquest any amb record d’assistència amb 400 comensals, dels quals la majoria es van quedar en acabar per gaudir del grup de versions ALLIOLI i els DJ que van actuar a continuació.

El diumenge començava com els altres dos dies, amb els infants com a protagonistes amb un munt de tallers per ells; Taller de globoflèxia, de maquillatge, d’equilibris i finalment taller de bombolles de sabó.
Aquesta nit venen el famós grup pirotècnic ”Diables de Lleida” per tal de posar la traca final a aquest fantàstic cap de setmana.

 


Justificació teòrica:

Després d’estar regirant diversos recursos que parlin d’aquesta relació entre la Festa Major de poble amb el meu tema d’aquesta PAC ” La construcció de la identitat cultural”, us deixo per aquí una de les cites que faré anar per fer la meva posterior reflexió:

”Una de las funciones de todo ritual festivo más significativa y unánimemente reconocida es la de expresar simbólicamente el desiderátum de integración e identidad colectiva de la comunidad que lo celebra 6. Toda celebración periódica de una fiesta denota la existencia de un determinado nivel de identificación y vivencia colectiva, constituye un indicador que permite evaluar la conciencia de adscripción a esa colectividad ‘. Las fiestas, y en particular las tradicionales, ritualizan de forma recurrente el particularismo, actualizando y reafirmando el sentimiento de formar parte de una comunidad -local, regional, nacional- y reproduciendo simbólicamente la identidad colectiva de ésta”.

Aquesta cita l’he extret del document ”Fiesta, tradición e identidad local” de Jose Ignacio Homobono Martínez on s’analitza el binomi folklore-identitat cultural.

Això ens fa veure que una festa major de poble està estretament lligada a la construcció de la identitat cultural de les persones, ja que totes aquestes activitats festives que es duen a terme reforcen i enforteixen el sentit de pertinença dels habitants a la seva comunit i ens permet connectar amb el patrimoni cultural i les tradicions que passen de pares a fills. Durant una festa major, estem en permanent contacte amb elements culturals propis de la localitat. Aquests elements són expressions autèntiques de la identitat cultural del poble i es transmeten de generació a generació. Gent de tota mena s’uneixen en desfilades, processons religioses, concerts, balls… que fan que les persones ens sentim part activa de la nostra cultura i contribuïm així a preservar i promoure les nostres tradicions.

Es per tot això que penso que les festes majors dels pobles tenen un paper fonamental en la construcció de la identitat cultural de les persones permetent-nos a tothom a connectar amb el nostre patrimoni cultural, reafirmar el nostre sentit de pertinença i podent transmetre les tradicions a les generacions futures, construint i enfortint la identitat col·lectiva del poble que provoca un fort sentit d’arrelament i aferrament a les arrels culturals d’aquest.

 

Bibliografia

JIH Martínez), ‘’Fiesta, tradición e identidad local‘’, Pamplona Gobierno de Navarra. Institución Príncipe de Viana 1990

 

A continuació deixo l’enllaç al meu Drive d’aquesta PAC on he posat unes quantes fotografies de tot el que s’ha viscut aquest fi de setmana:

 

https://drive.google.com/drive/folders/18MnncJ6ls9rPNfdS6zLePfdW6cs5sqk7

Debat0el Registre 7, La Festa Major

Deixa un comentari