Publicat per

Sisè segistre

Bon vespre a totes i tots!

Aqui us enllaço el meu darrer registre: 2023-05-08.

Primer de tot vull reconèixer que la imatge és força inestable. Hi havia molta gent i jo anava carregat mentre gravava. No importa gaire per què avui trobo més important el so. Vaig voler aprofitar el moment per què, si us fixeu, el fons de l’escena ja apareixia al primer registre, tot i que encara no hi havien afegit una gran excavadora.

Si durant les anteriors entregues he fotografiat i descrit un context sota la meva mirada i les meves inquietuds aquesta vegada voldria convidar-vos a interpretar el vídeo enllaçat per vosaltres mateixos abans de seguir llegint.

Com sostenen Mata Codesal et. al. (2018) les fotografies (i en aquest cas, sobretot el so) requereixen de text o interpretació per fer que el missatge es decodifiqui de manera precisa. En aquest cas però, vull pensar que, com diu Akeret (2000, citat a Mata Codesal et. al. 2018), les imatges tenen capacitat de generar una narrativa comprensible.

Sota el meu punt de vista, el que es veu al vídeo és un conflicte entre dos móns. Per una banda veiem la colla castellera del barri que, en ple cercavila per les Festes de Primavera, s’atura a fer un castell rodejat pels companys i veïns. Per altra, el que sentim per sobre de tot no és la cançó de les gralles, sinó l’incansable clàxon dels cotxes que volien continuar pel carrer València.

He trobat que era una bona manera d’intensificar el meu relat, exemplificant la lluita entre els veïns i veïnes i una ciutat que cada vegada resulta més hostil. Podem en aquesta línia començar a intuïr que, com expliquen Kremer et al. (2018), en aquest cas identifiquem més d’un tipus de frontera. Primerament, trobariem els “altres”, els que venen de fora del barri i sols pretenien atravessar-lo en cotxe, i després vindrien els “nostres”, els que ja hi eren al barri, i han molestat als altres duent a terme les seves activitats. Aquesta seria una frontera territorial. A més, podriem identificar una altre alteritat entre els qui feien castells (o hi participaven) com a mecanisme d’expressió i reivindicació cultural i aquells a qui tant els hi fa tot això en aquell moment.

Procuraré seguir aprofundint en aquest conflicte en els propers registres,

Gràcies per llegir-me!

REFERÈNCIES BIBLIOGRÀFIQUES

Diana Mata Codesal (et. al.) (2018) “‘Con la Cámara a Cuestas’: Aportaciones de la
fotografía en procesos participativos de investigación-intervención”, Forum Qualitative
Research, Vol. 19, Nº 1, Art. 14

Liliana Kremer (et al.) (2018). “Marcar diferencias, cruzar fronteras, demarcar y reforzar los
bordes”. A Carlos Yáñez Canal (ed.) Entre-lugares de las culturas. Editorial Universidad
Nacional de Colombia. (pp. 57-81)

Debat0el Sisè segistre

Deixa un comentari